**Example 1: Abbie and Ben share £120 in the ratio 2:1Work out how much each of them get.**

The first step is to work out how many equal parts there are.

The ratio is 2:1 so there are 3 (2 + 1) equal parts

We now need to work out how much each of the parts is worth

We divide the £120 between the 3 parts

£120 ÷ 3 = £40

Each part is worth £40

Now we can work out how much Abbie and Ben get

Abbie has 2 parts so she gets £80 (2 × £40)

Ben has one part which is worth £40

You may find it useful to draw a diagram for ratio questions

Abbie has 2 parts and Ben has 1 part, we could represent this as 2 boxes for Abbie and 1 box for Ben:

Each box must have the same amount in it and the total in all 3 boxes must be £120. We share £120 out evenly between the boxes (£120 ÷ 3 = £40)

We can see that Abbie gets £80 (£40 + £40) and Ben gets £40

**Example 2: A, B and C share £240 in the ratio 4:3:1Work out how much each of them get.**

4 + 3 + 1 = 8

There are 8 equal parts

£240 ÷ 8 = £30

Each part is worth £30

A gets 4 × £30 = £120

B gets 3 × £30 = £90

C gets 1 × £30 = £30

**Try these:**

**Example 3: A and B share some money in the ratio 5:2A gets £40Work out how much B gets.**

In this example we have not been given the total amount. We have been given the amount that A gets

A has £40 and that is 5 parts

Each part much be equal so each part is worth £40 ÷ 5

£40 ÷ 5 = £8

Each part is worth £8 and B has two parts

£8 × 2 = £16

**Example 4: C and D share some money in the ratio 3:5The difference between the amount C gets and the amount D gets is £18Work out how much each of them get.**

In this example we have been given the difference between the amounts of money C and D get.

The difference between 3 parts and 5 parts is 2 parts. (5 − 3 = 2)

2 parts must be worth £18

£18 ÷ 2 = £9

Each part is worth £9

C gets 3 × £9 = £27

D gets 5 × £9 = £45

**Try these:**