To work out which offer/product offers the best value for money we need to either compare:

• the price for the same amount of the product

• or how much of the product you get for the same amount of money

We need to either make the amount the same or the price the same.

**Example: Tea bags are available in the supermarket in small packs or large packs.**

Small packs: 160 tea bags for £2.50

Large packs: 240 tea bags for £4

**Which pack offers better value for money?**

We can either make the number of tea bags the same or the price the same

To make the number of tea bags the same we need to find a common factor, or a common multiple, of 160 and 240

480 is a common multiple of 160 and 240

We can compare the price of 480 tea bags by buying 3 small packs and 2 large packs

160 × 3 = 480

£2.50 × 3 = £7.50

3 small packs gives us 480 tea bags for £7.50

240 × 2 = 480

£4 × 2 = £8

2 large packs gives us 480 tea bags for £8

£7.50 < £8

The small pack offers better value for money

To make the price the same we need to find a common factor, or a common multiple, 2.5 and 4

20 is a common multiple of 2.5 and 4

We can work out how many tea bags we would get for £20

We need to multiply the small pack by 8 and the large pack by 5

160 × 8 = 1280

£2.50 × 8 = £20

With the small packs we get 1280 tea bags for £20

240 × 5 = 1200

£4 × 5 = £20

With the large packs we get 1200 tea bags for £20

1280 tea bags > 1200 tea bags

The small pack offers better value for money

**Try these:**